[ Guillaume Carré ] [ Jordi Pons ] [ Jordi Matamalas ] [ Artesà Torner] [ Vell Torn ] [ CD-Rom]    [ Inici pagina ]

Un Artesa en la fabricació de Baldufes, Guillaume Carré   [ Contactar ]

La Baldufa.

Joguina universal, Objecte intemporal.


Un llunyà passat ...
Des de fa centenars d'anys, i fins i tot fins avui, la baldufa ha estat un dels joguines més populars, present en tots els patis d'escola, des de Llatí America fins Japó i en particular a Europa. Com a prova de la seva universalitat, va ser la primera joguina patentada en el món.

Més que una joguina ...
Tanmateix, hem de recordar que en moltes cultures i des de les primeres grans civilitzacions, la baldufa ha estat molt més que un simple joguina, sinó un objecte espiritual.
Es creu que en èpoques llunyanes, que podrien remuntar fins al neolític, les baldufes de grans dimensions serien utilitzades per predir el futur (potser sigui aquest l'origen de la Perinolas, meitat baldufa, meitat donat). Els primers exemplars van ser desenterrats al riu Eufrates, amb els vestigis de la civilització de Babilònia (4000 ac). De la mateixa manera, s'han trobat baldufes pertanyent a les civilitzacions gregues i romanes.
En moltes cultures antigues, eren símbol de la fertilitat, de la vida i de la mort. A Borneo, es feien girar en les èpoques de sembra. En Indoxina, les baldufes es feien girar en els ritus fúnebres en honor dels seus guerrers.
A l'Índia, a les zones de sequera prolongada s'usaven "trompos" sonors donat que el seu so era semblant al dels trons atrauría la pluja.
A l'Edat Mitjana, durant el mes de març, a l'inici de la primavera s'obrien les portes de les esglésies i des d'allà es llançaven grans Baldufes a tota velocitat cap a l'espai profà.
Existeixen innombrables formes i dissenys, una varietat que va inspirar a nombrosos col · leccionistes, que veuen a la baldufa, més que una joguina, un objecte intemporal i fascinant.

L'amor al moviment ...
Plató deia que la baldufa era el símbol del moviment ...
Les baldufes presentades aquí s'inspiren en un disseny antic, basat en dues peces, la baldufa i el mànec. Aquest disseny, que es va popularitzar a França al final del segle XIX, permet donar molta velocitat i alhora mantenir una estabilitat perfecta al llançament. Algunes d'aquestes baldufes han arribat a girar durant més de 3 minuts.

... A la passió per la fusta
Cada peça aquí present ha estat realitzada manualment, tallada en fusta massissa i són totes d'una sola peça. Estan fetes, tant el mànec com la baldufa, de fustes d'alta qualitat com pot ser l'Alzina, acuradament seleccionada i assecada o la Bulinga, fusta noble i luxosa procedent del Congo, que es caracteritza per la seva extrema duresa (similar al Ebano).

© Copyright Propietat intel·lectual dels textos d'en Guillaume Carré

 

 


  [ Inici pagina ]

Fabricació de Baldufes artesanalment amb un antic torn ( Jordi Pons )

 

 

 


  [ Inici pagina ]

Jordi Matamalas, un artesà d'Artà ( Mallorca ).

 

Fusta d'Ullastre i Teca.

  

  [ Inici pagina ]

Fabricació de Baldufes artesanalment amb un antic torn

 

 

 


  [ Inici pagina ]

Baldufa feta amb fusta d'olivera. La meva primera experiència en la fabricació d'una Baldufa feta amb torn.

Potser el haver escollit la fusta d’olivera no va ser un encert donada la seva duresa, per començar ves estat millor una fusta mes tova com el faig, però es el que es...

Del tronc de fusta un cop rebaixada la fusta a un cilindre, en van sortir dos Baldufes treballades a dos mans. La de la foto la meva, tot una experiència molt enriquidora


Nous Virolets fets d'un petit tronc, no estan tallats de la base, sols es per exposició i no es  poden fer ballar.


  [ Inici pagina ]

Una breu descripció de com fer un Virolet amb un CD-rom, un passa murs i un vell retolador de plotter


Uns Virolets artesanals fets manualment

 


Feta amb planxes de fusta de colors variats

 


 

[ Inici ] [ Ceràmica ] [ Fusta (1) ] [ Fusta (2) ] [ Vidre ]

Països ] [ Tècniques ] Petit Format ] [ Òptiques ] [ Metàl.liques ]

[ Comercials ] [ Curiositats ] [ Vídeos ] [ PapiroFlèxia ] [ Enllaços ]

Queda prohibida la copia total o parcial dels continguts de text o fotografies d'aquesta web,
sense l'autorització expressa de l'autor.

[ © Copyright  fercanova dissenys - 2011 ] [ contactar ] [ Optimitzat per  1280 x 1024 pixels ]