Les Baldufes de fusta son gairebé la seva totalitat o al menys son les mes usuals i conegudes per tothom. Dintre d’elles faré uns grups i així intentaré mostrar-les el millor possible.


Grups teòrics de Baldufes (1)

[ Típiques Catalanes ] [ de Disseny ] [ amb Tirador ] [ Trompitxols ] [ Virolets ]
 

Típiques Catalanes

  [ Inici pagina ]

    La Baldufa es un element de forma cònica amb un petit eix superior i punta metàl·lica, ( la forma mes estesa es la de pera invertida ).   Es fa ballar amb l'ajuda d'un cordill embolicat al seu cos, llençant-la enèrgicament a terra mentre el cordill es manté agafat amb la ma.   Segons la definició de l'Associació Amics de la Baldufa.

   Baldufes Típiques de Catalunya, les de tota la vida que sempre han fet i fan ballar la mainada,
normalment de fusta de Faig o de Boix les de mes qualitat.

 Fusta de Faig         Fusta de Boix

 

La Baldufa de la punxa de ferro es feia servir per el joc de la rotllana amb la finalitat de trencar la Baldufa del adversari, actualment esta prohibida la venda per temes de seguretat

  


 


De Disseny

  [ Inici pagina ]

    Les Baldufes de disseny omplirien una extensa col·lecció de fotografies, mostraré les mes significatives o les mes boniques.     Serem conscients de que existeixen moltes varietats sobre les formes i colors que moltes vegades seran semblants entre si.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Amb Tirador

  [ Inici pagina ]

    Els tiradors de les Baldufes tenen com a servei impulsar amb molta força el gir i així poder fer-les ballar una bona estona.    Les tenim en moltes formes com la de l’anella metàl·lica que queda afermada amb el cordill per recuperar-la sense ajupir-se.     Realment existeix una immensa varietat de mides, colors, formes, tipus de tiradors, d’anella, de pal, extraïbles, fixos, etc. etc., aquí una petita mostra. 

 

 

 

 

 

 

 

 Trompitxols

  [ Inici pagina ]

    Elements de forma cònica, normalment sense punta metàl·lica que es fa ballar mitjanament un fuet i mantenint-se ballant a mida que el vas fuetejant. Donant-li trompades. Segons la definició de l'Associació Amics de la Baldufa.

 

 

 

 


 


Virolets

  [ Inici pagina ]

    Element en forma de disc entravessat per un eix que depenent de la seva llargada es farà ballar donant-li un fort impuls de rotació amb les puntes dels dits índex i polze o be amb els palmells de les mans. Segons la definició de l'Associació Amics de la Baldufa. Els Virolets de forma esfèrica, quant son llençat per ballar fan una rotació sobre l’eix vertical canviant de posició ( bola avall – bola a dalt ), tal com he volgut representar a les fotografies.

 

 

 

 

 

 

 

Estocolm Estocolm

[ Inici ] [ Ceràmica ] [ Fusta (2) ] [ de Vidre ] [ Metàl·liques ] [ Països ]

[ Tècniques ] [ Artesanals ] [ Petit Format ] [ Òptiques ] [ Curiositats ]

[ Comercials ] [ Vídeos ] [ PapiroFlèxia ] [ Enllaços ]

Queda prohibida la copia total o parcial dels continguts de text o fotografies d'aquesta web,
sense l'autorització expressa de l'autor.

[ © Copyright  fercanova dissenys - 2011 ] [ contactar ] [ Optimitzat per  1280 x 1024 pixels ]